Things fall apart so that other things can fall together....
Parijs- Monmartre en de Catacombe- 28 April '07
En ik ga maar weer eens verder met Parijs.....
Gelukkig staat het meeste op papier.
 
We hebben een beetje uitgeslapen tot een uur of acht al voelden Susanne en ik ons alles behalve uitgeslapen toen we wakker werden. Om half negen zaten we aan het ontbijt en een half uur later vertrokken we richting....ja naar waar eigenlijk Susanne ? Susanne wilde graag een foto maken van de Eifeltoren in combinatie met het Vrijheidsbeeld waarvan een miniatuuruitgave ook in Parijs is te zien. Niet zo gek ook want het Vrijheidsbeeld in Amerika is ontworpen door Gustave Eiffel, de man uit Parijs die ook de Eifeltoren ontwierp. De foto moest genomen worden vanaf een brug over de Seine en we zaten maar één keer fout. Eén halte moesten we terug en toen stonden we op de juiste plek voor de foto. Dichterbij konden we jammer genoeg niet komen want erom heen was het helemaal afgezet. 
 
susanne7.jpg
 
Daarna wilden we naar Montmartre. Tijdens een kop espresso bekeken we de kaart. Na de koffie gingen we op zoek naar een metrostation. We hadden inmiddels weer een aardig stuk gelopen dus we zochten een station in deze buurt. Een man wees ons de weg en nam er echt de tijd voor. De eerste keer in Parijs had ik echt zoiets van 'Wat zijn die Fransen stug.' maar tijdens deze trip bleek iedereen even aardig en behulpzaam. Bovendien probeerde iedereen nu Engels te spreken. 
 
montmartre.jpg
 
Maar het blijft een gezoek hoor met al die metrolijnen. Zeker wanneer je vaak over moet stappen op die grote tussenstations. En dan vaak trapje op en trapje af, hoe moet dat wanneer je oud of slecht ter been bent ? Gelukkig hoef je niet altijd te lopen, kijk maar....... 
 
montmartre2.jpg
 
Montmartre herinner ik me vooral als duur en druk ! Echt leuk vond ik het niet. Heel toeristisch, je komt amper ergens bij en als je een schilderij zou willen aanschaffen ben je een hoop geld kwijt en dan heb je nog niet eens echt iets bijzonders.
 
montmartre3.jpg
 
Daarna liepen we omhoog naar de Sacré-Coeur, wat een trappen en dan in die hitte !!
De basiliek is mooi maar ik had er meer van verwacht. De Notre-Dame vond ik veel mooier om te bezichtigen.
 
 
montmartre4.jpg
 
Wel heel mooi was de muziek die de man met de harp speelde. Ik heb echt genoten daar in het zonnetje op de trap....
 
montmartre5.jpg
 
Halverwege ons loopje naar beneden aten we nog een heerlijke broodje  waarna we de metro weer opzochten. We stapten uit bij Montparnasse omdat we naar de Catacombes wilden. Een tip die ik gekregen had van Elke, de vriendin van Maurits.Toen we uitstapten bij Montparnasse liepen we richting begraafplaats. Bleek het achteraf bijna naast de metrohalte 'Gare Montparnasse' te liggen, de halte waar we uitgestapt zijn !
 
Eerst dronken we nog wat op een tegenover gelegen terras. 7-up hadden ze niet maar wel citroen limonade. Ik heb nog nooit zo iets smerigs gedronken. Wat een mierzoete chemische troep was dat zeg ! En daar betaal je dan €4.20 voor hè ! Net als voor de cola, daar betaalden we hetzelfde voor. Na het drankje liepen we naar de ingang van de Catacombes waar nog een aardige rij stond. Gelukkig viel het achteraf erg mee, een kwartier hebben we moeten wachten toen waren we binnen.
 
De catacomben van Parijs zijn een beroemde begraafplaats in de vorm van een groot netwerk van ondergrondse kamers en galerijen. Het totale tunnelstelsel zou meer dan 300 km lang zijn, en er zouden de resten van ongeveer zes miljoen Parijzenaars liggen.

Oorspronkelijk waren dit kalksteengroeven, en vanaf 1786 tot ver in de 19e eeuw is een deel ervan gebruikt als depot om de beenderen van de overvolle kerkhoven in onder te brengen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog is een deel van het gangenstelsel gebruikt door het verzet.

Tegenwoordig kan het publiek een 1,7 km lang gedeelte van de catacomben bezoeken. Na een afdaling van 25 m trappen brengt een  wandeling de bezoeker langs de keurig gestapelde beenderen en schedels van miljoenen Parijzenaars, gerangschikt per kerkhof waar de beenderen vandaan komen en jaar waarin ze in de catacombes gedeponeerd zijn. ( info Wikipedia )
 
Susanne en ik vonden het echt bijzonder om te zien. Bizar ook wel.... het blijft een vreemd idee dat de wanden van de tunnel bestaan uit gestapelde schedels en beenderen van overleden mensen. En zo veel....
Ik had het er met Susanne over, je ervaart het maar beseft het niet echt. Niet uit te leggen dat gevoel. In elk geval heeft het veel indruk op ons gemaakt.
 
catacombe.jpg
 
catacombe2.jpg
 
catacombe3.jpg

Reacties

kaylee93 op 02-07-2007 18:12
Heey
 
je hebt een hele leuk site!! Echt waar!!
HEb je ook al vaktnie?
Ik ga naar Frankrijk, en jij ga jij nog op vakntie?
xxx Kaylee
 
 
illybilly op 02-07-2007 20:11
oh getsie al die schedels, wat een eng idee is dat zeg
Jochie op 03-07-2007 18:36
Ja,zoveel schedels en beenderen bij elkaar gaat je voorstelling eigenlijk te boven, onwerkelijk. Goed dat je erbij vermeld waarom die beenderen daarliggen opgestapeld.
Die Gustave Eiffel, is dat dan ook die man van het gebergte in Duitsland ?
peter op 16-07-2007 21:20
leuk al die schedels
zit ik even op je website kom ik ze weer tegen
denk eindelijk geen botten en schedels vanavond kom ik ze bij jou tegen maar dat is het leven
leuke website overgens
groeten peter
op 10-10-2009 15:08
1
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Contact opnemen kan via onderstaande button

Welkom !

Welkom op mijn blog. Bloggen doe ik al sinds Januari 2004. Eerst een lange tijd bij weblog ,daarna een tijdje op mijn  eigen site en sinds September 2006 op Punt.nl. Veel lees en kijk plezier !    

 

Wie zijn wij?    

 

Kitty Juf op een basisschool,student Pedagogiek, gek op mijn kinderen, mijn vriend Ewout, Sushi & tapas,feestjes en festivals, reizen, wandelen, internet en schrijven.  

 

Rebecca 3e jaars student aan de Universiteit van Amsterdam, gek op Jeffrey, hockey & pianospelen en op stap gaan.  

 

Luuk 6e klas gymnasium, gek op hockey,de playstation, school en spelletjes doen.  

Categorieën
Link naar mijn reisblog

reacties
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl