Things fall apart so that other things can fall together....
10 Juli, Pelikaaneiland
In Nederland was ik via Google al bij Lale terecht gekomen. Ik bekeek alle excursies die zij verzorgden en probeerde een keus te maken.  Eén excursie wilde ik zeker niet overslaan en dat was de trip naar Pelikaaneiland. Het was niet moeilijk om de anderen ook enthousiast te krijgen voor deze excursie en zo boekte ik voor zeven volwassenen en vijftien kinderen. Om 8.26u. zouden we opgepikt worden voor ons hotel. Dat betekende vroeg op want we wilden ook nog met zijn allen ontbijten en alvast een beetje de verjaardag van Jonno vieren.
 
De kinderen hadden met elkaar cadeautjes gekocht en verstopt in een uitgeholde watermeloen. John was heel blij dat ze zijn balkon hadden uitgekozen om de meloen uit te hollen. Alles zat onder de prut.
 
 
Netjes op tijd stonden Christiaan en Daniël bij ons hotel om ons op te halen.
Onderweg werd er gestopt om wat spullen in te laden voor o.a. de lunch. Hier stapten ook Nathalie en Kristina in.
 
 
We maakten een koffiestop bij een uitzichtpunt in het Nationale park Galicica. Coby, de moeder van Christiaan had voor termosflessen koffie en thee gezorgd en er was limonade. Heerlijk zeg koffie !! Daar kan Corendon nog wat van leren.....
 
 
Na de koffie gingen we weer op weg. Christiaan maakte er een spel van toen we door de bergen verder reden. Hij vertelde de kinderen dat op dit stuk bijna geen auto's reden. 'Als we tien auto's tegen komen dan trakteer ik op ijsjes. Maar....ik win altijd ! 'De kinderen zaten de rest van de trip met hun neus tegen de ramen geplakt. 'Ja daar kwam er één....ja daar nog één... drie !!!' En ja hoor Christiaan verloor natuurlijk wel ( altijd denk ik  ) en trakteerde iedereen, volwassenen en kinderen, op een ijsje of een flesje fris bij de volgende stop. Bij deze stop kon iedereen ook nog even plassen want op het eiland Golem Grad zou geen WC te vinden zijn.
 
Na de tweede stop waren we snel op plaats van bestemming, het Prespameer.De kinderen namen meteen een duik !
 
 
Daarna verdeelden we ons over drie bootjes en gingen op weg naar het onbewoonde eiland Golem Grad. Ook wel het vogel- of slangeneiland genoemd. Maar voor ons was het natuurlijk gewoon Pelikaaneiland. De Pelikanen waren wel het hoofddoel van deze trip !
 
 
En ja hoor daar waren ze !! We moesten herrie maken toen we langs voeren en daar kwamen ze overvliegen. Heel indrukwekkend ! Niet te geloven hoe groot die vogels zijn.... Een volwassen Pelikaan is 140 tot 178 cm lang en 9 tot 11 kilo zwaar. De spanwijdte is 270 tot 360 cm. Later hoorde ik ook dat er meervallen in het Prespameer zitten. Kijk dat vond ik nou minder leuk om te horen... Deze visjes kunnen ook drie meter lang worden !
 
 
Meteen toen ik aan land kwam zag ik al de eerste slang. ( vandaar de bijnaam van Golem Grad, Snake Island) Die had net een vis gevangen...
 
 
Eerst bekeken we een klein oud kerkje op het eiland. Natuurlijk schreven alle kinderen iets in het gastenboek.
 
 
Daarna vroeg Christiaan ons een plekje te zoeken in de schaduw. Samen met Nathalie, Daniël en Kristina zorgde hij voor een heerlijke lunch. Er waren lekkere broodjes met ham & kaas en salami & kaas en Kristina maakte voor iedereen nog een heerlijke salade met feta. Echt genieten dit !!
 
 
Toen wij klaar waren was er nog wel iemand die de restjes op wilde eten.
Er zijn heel veel schildpadden op Golem Grad.
 
 
Na de lunch maakten we een wandeling over het eiland. Alleen jammer dat we allemaal op slippers liepen... Kristina vroeg verbaasd of Dimitri door de telefoon niet gezegd had dat iedereen goede schoenen aan moest. Ik vertelde dat hij alleen had gezegd dat we zwemspullen moesten meenemen. Kristina snapte het al, normaal is het niet te bedoeling dat er gezwommen wordt maar omdat wij met zoveel kinderen waren leek Dimitri dat een beter idee dan wandelen. Zo fout zat hij niet hoor wat het zwemmen betreft maar ja....wij wilden het allebei !
 
Toen ik later een gezin uit het hotel enthousiast had gekregen voor deze excursie gaf ik hen de tip : neem wandelschoenen, slippers en waterschoenen mee !
We zijn toch nog een eind gekomen op onze slippers. Helaas niet helemaal tot de broedplaats van de Aalscholvers want daar werd het te rotsachtig maar we hebben weer verschillende slangen gezien en het vroegere zwembad van Koning Samuel. Heel indrukwekkend allemaal.
 
 
 
Maar ja beloofd is beloofd...er moest natuurlijk ook gezwommen worden !
Ik moet zeggen dat ik er ook wel naar uitkeek, ondanks de slangen... Maar voor het eerst deze vakantie miste ik mijn waterschoenen. De steentjes waren heel scherp en natuurlijk haalde ik ook mijn voet nog open aan een oude steiger die onder water lag. Ik was niet de enige die mijn voet moest verbinden na afloop. Heel veel hadden hun voeten opengehaald. Dus nogmaals, ga je naar Golem Grad vergeet behalve je stevige stappers ook je waterschoenen niet !
 
 
Op de terugweg zagen we weer heel veel Pelikanen. (foto Clea)
 
 
Toen we weer voet aan wal hadden gezet lagen de kinderen natuurlijk meteen weer in het water. Tja geef ze eens ongelijk met dat hete weer !
Leuk dat op de achtergrond nog drie Pelikanen te zien zijn. Het was bijna zwemmen tussen de Pelikanen ( en meervallen) dus....   
 
 
Daarna nam iedereen weer plaats in de bus. Op een gegeven moment vroeg Christiaan of de kinderen zijn huis wilde zien. 'Het is heel groot met wel twintig kamers en ik heb ook een zwembad.' De ogen van de kinderen werden steeds groter.
 
Ze hadden al veel bewondering voor die grote stoere gozer maar nu keken ze helemaal tegen hem op. 'woon jij dan in een flat ?' vroeg  Yade. En een ander vroeg : 'Heb jij ook een bowlingbaan ?' ( die hadden wij natuurlijk in hotel Drim) 'Ja er was ook wel een bowlingbaan maar die was in onderhoud maar er was wel een Mac Donald en een achtbaan' aldus Christiaan... Het werd steeds gekker en mooier.
 
Maar het zwembad en de jonge honden pup waren gelukkig echt ! En het grote huis vonden ze eigenlijk niet zo belangrijk met dit weer. Wat ziet pension Lale in Pestani er gezellig uit ! Wij kregen meteen een koel drankje aangeboden van Coby en namen plaats in de tuin overdekt met druivenranken. De kinderen sprongen meteen in het water.
 
Voor gezinnen met grotere kinderen is een hotel zoals Drim in Struga beter maar voor oudere mensen en jonge gezinnen is Pension Lale in Pestani echt een aanrader. Het doet heel vriendelijk aan, er is een goed gevulde boekenkast met Nederlandse boeken, je kan er tot rust komen en je hebt de beste reisleiders onder hetzelfde dak. Ook op een prachtige plek aan het meer van Ohrid !
 
 
Een uur of zeven waren we terug in ons hotel. Even snel douchen om ons daarna  klaar te maken voor het eten. Met de hele groep aten we weer op het terras aan het Olympisch zwembad. Na het diner liepen we terug naar het hotel waar Sveto onze reisleider opnieuw een taart had geregeld. Dit keer uiteraard voor Jonno.
Vanaf onze tweede week was er elke avond live muziek in de tuin van het hotel. Heel gezellig om daar met zijn allen Jonno's verjaardag te vieren en op deze manier die heerlijke dag af te sluiten.
 
 
 
Mijn filmpje van deze heerlijke dag !
 
 
Het filmpje van Nathalie
( We zaten in dezelfde boot maar haar beelden zijn heel wat beter)
 

Reacties

Judith op 13-09-2011 01:34
Wat schrijf je toch heerlijke verslagen, heb het idee dat ik erbij was! Pension Lale is absoluut een aanrader, heb er een heerlijke vakantie gehad. Erg benieuwd naar je verslagen van de laatste dagen in Macedonie!
 
Lieve groet,
Judith
 

Kitty op 14-09-2011 00:30
Dank je wel Judith !
Het is ook heerlijk om over te schrijven want ik ga dan in gedachten echt weer even terug in de tijd.... X
Marjo Steffen op 09-06-2014 10:53

Jammer dat zo'n mooi beschermd natuureiland bezocht wordt om een verjaardagsfeestje te vieren, dit mag niet gebeuren en zeker niet de schildpadden voeren met eten waar ze aan dood kunnen gaan.

Hopelijk komt hier strenger toezicht op.

Marjo Steffen

Kitty op 09-06-2014 11:00

Huh ?? Lezen is ook een vak Marjo !!! Wij waren op excursie met Lale die alle respect heeft voor de natuur. Hoe kom je erbij dat er verjaardagfeestjes op Pelikaaneiland worden gevierd ? ( En dan nog, als het onder begeleiding van Lale is waarom niet...) Ga ergens anders de moraalridder uithangen AUB en praat alleen over dingen waar je verstand van hebt.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Contact opnemen kan via onderstaande button

Welkom !

Welkom op mijn blog. Bloggen doe ik al sinds Januari 2004. Eerst een lange tijd bij weblog ,daarna een tijdje op mijn  eigen site en sinds September 2006 op Punt.nl. Veel lees en kijk plezier !    

 

Wie zijn wij?    

 

Kitty Juf op een basisschool,student Pedagogiek, gek op mijn kinderen, mijn vriend Ewout, Sushi & tapas,feestjes en festivals, reizen, wandelen, internet en schrijven.  

 

Rebecca 3e jaars student aan de Universiteit van Amsterdam, gek op Jeffrey, hockey & pianospelen en op stap gaan.  

 

Luuk 6e klas gymnasium, gek op hockey,de playstation, school en spelletjes doen.  

Categorieën
Link naar mijn reisblog

reacties
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl