Things fall apart so that other things can fall together....
Londen, 22 februari 2014

Afgelopen weekend ben ik een dagje naar Londen geweest met Rebecca. Een mooi begin van de vakantie en meteen een goede afsluiting van haar examenweek. De week voor de vakantie had ze mondelinge examens van de vakken Nederlands, Frans, Engels en Spaans. Allemaal met een voldoende of hoger afgesloten dus best iets om te vieren.

En dat hadden we in September al voorzien natuurlijk want toen hebben we dit reisje al geboekt. We hadden geboekt via Slangenreizen met een aanbieding van actievandedag waardoor we voor nog geen veertig euro p.p. heen en weer konden. Eerst zouden we om kwart voor twaalf vertrekken vanaf Rotterdam Capelsebrug en we zouden door de eurotunnel reizen maar dit werd een paar dagen later veranderd. De vertrektijd werd negen uur en we zouden de oversteek maken per veerboot. Ook prima natuurlijk ! In de bus hoorden we dat we eerder vertrokken omdat grote drukte werd verwacht in Londen vanwege een fashionweek.

Rebecca en ik hadden onze fiets bij metrostation Vijfsluizen gezet en pakten de metro naar Capelsebrug. Omdat we een metro eerder hadden waren we daar veel te vroeg. De bus bleek er al te staan en we mochten alvast instappen. Fantastisch want nu hadden we de beste plekken in de bus !! We namen plaats boven in de dubbeldekker voor het grote raam. Wat een uitzicht !

Rond een uur of twee waren we in Calais waar we op de boot gingen. Maar niet voordat we allemaal langs de douane waren geweest voor de paspoortcontrole. Gelukkig verliep dat vlot en ging het verdere inschepen ook snel. Tien over half drie vertrok de boot. Er werd omgeroepen dat het weer erg slecht was en er dus behoorlijk wat deining kon zijn. Nou dat laatste was ons al duidelijk want normaal lopen was vrijwel niet mogelijk. Best hilarisch om iedereen te zien langs schommelen. Er werd dus heel wat afgelachen op de boot. Maar de andere kant was wel...er werden dus heel wat mensen ziek ! Ook Rebecca voelde zich al snel niet echt lekker meer ondanks de ingenomen reistabletten.

Even uitwaaien op het buitendek

 photo londenineendag_zps119525c1.jpg

Een warme chocomel en een wijntje om te vieren dat we op weg zijn !

 photo londenineendag2_zpsf5adf9ef.jpg

De overtocht duurde een uur en drie kwartier dus rond half vier Engelse tijd kwamen we aan in de haven van Dover. We vroegen ons wel af of we nu niet veel te vroeg in Londen zouden zijn ? Ja dus ! Na twee uurtjes dommelen wekte de chauffeur ons met de woorden dat we de Blackwall tunnel in reden. De tunnel die gebouwd is tussen 1892 en 1897 was met 1344 meter, op dat moment de langste tunnel onder water. Er zaten een paar flinke bochten in de tunnel en het vermoeden bestaat dat ze die bochten hebben gemaakt zodat de paarden niet zouden schrikken van het licht aan het einde van de tunnel. Rebecca en ik boften met onze plek eerste rang !

We maakten een tour langs alle bezienswaardigheden en de chauffeur vertelde er van alles bij. Helaas was het nog veel te donker om foto's te maken maar het was wel erg bijzonder om Londen in het donker te zien. De London Eye, de Tower Bridge...alles was prachtig verlicht ! Ook bijzonder om Londen wakker te zien worden. Of eigenlijk gaat alles gewoon 24 uur door daar. Heerlijk lijkt mij dat ! Op ieder moment, de hele nacht door een bus kunnen pakken bijvoorbeeld...dat kan in Londen !

Toch even een fotopoging  van de Towerbridge...

 photo londenineendag3_zps139d688c.jpg

Om kwart voor zeven werden we afgezet bij station Temple. Lekker vroeg en we hoefden pas om kwart voor acht `s avonds weer terug te zijn. We besloten te beginnen met het kopen van een travelcard waar je voor £ 8,90 p.p. de hele dag gebruik mag maken van bus en metrolijnen. Wel iets duurder dan de vorige keer maar dat komt omdat je nu alleen nog zes zones moet kopen in plaats van twee maar nog steeds heel betaalbaar ! In het station was alleen een kaartautomaat. Toen ik probeerde af te rekenen kwam er een man naar mij toe die daar werkte. Hij attendeerde mij erop dat ik alleen met een creditcard kon betalen hier. Heel fijn want die had ik niet. Ik vroeg hem of er op Embankment, het volgende station, wel een loket aanwezig was zodat ik met bankpas kon betalen. Volgens de man niet, overal kon je alleen betalen met creditcard volgens mij.

Nu wist ik bijna zeker dat ik de travelcard voor Luuk en mij deze zomer gepind had dus ik hoopte dat we op het volgende station toch een travelcard konden kopen. Of in ieder geval dat we ergens een pinautomaat tegenkwamen waar ik wat ponden kon pinnen. Gelukkig bleek dat ik op Embankment de kaarten inderdaad gewoon kon pinnen. Een pinautomaat bleek iets lastiger te vinden dus besloten we eerst maar even koffie te drinken bij de Starbucks. Daar was ik inmiddels wel aan toe en konden we meteen even op de kaart kijken waar we naar toe moesten.

Rebecca wilde vooral shoppen en op nummer één stond de Primark. Die in Oxfordstreet ging om acht uur open. Ik had gelezen dat je er `s Middags eigenlijk al niet eens meer binnen hoeft te stappen omdat je dan gek wordt van de drukte dus misschien was er mee beginnen wel zo handig. Het bleek een goede zet ! We liepen echt met zijn vijven door de Primark !! We konden zonder rij naar de pashokjes en konden meteen doorlopen bij de kassa. En wat een verschil met Nederland !! Wij hebben in Rotterdam ook een Primark maar die is in niets te vergelijken met die in Londen. Sowieso is de collectie anders en veel en veel groter. Maar ook is de kwaliteit van de kleding beter en de winkel ruim en netjes opgezet. Echt een aanrader om eens binnen te stappen als je (vroeg!) in Londen bent. Wij hadden een flinke tas vol voor een leuke prijs.

Verder keek Rebecca ook haar ogen uit. Ze zag allemaal winkels waar ze in Spanje bijvoorbeeld wel eens in was geweest maar die je bij ons niet ziet. De enige winkel die tegen viel was de Abercrombie & Fitch. In Amsterdam lopen er allemaal mooie jongens waar je mee op de foto kan en hier was verder geen show of iets dergelijks. Een mooie winkel met een veel te dure collectie, meer was het niet.

 

 photo londenineendag4_zps96acc78d.jpg

Wat Rebecca ook graag wilde zien was M&M World ! Handig dat ik de weg al wist.... ;-)

 photo londenineendag5_zpsd2a67ab6.jpg

Ik heb een zwak voor mannen in uniform en een logeeradres in Londen is ook wel leuk dus mag ik jullie even voorstellen : 'Mijn nieuwe vriend !'

 photo londenineendag6_zps6de1ff9f.jpg

En deze foto mag natuurlijk niet ontbreken...Op bijna iedere straathoek zijn ze nog te vinden !  

 photo londenineendag7_zps95a97727.jpg

Na al dat shoppen hadden we wel trek gekregen. Nu had ik voor de zomer van Marjan de tip gekregen om naar het hardrockcafé te gaan om daar Nachos te bestellen. Nu was dat er toen niet meer van gekomen maar dit keer wilden we dat wel. Rond een uur of twaalf waren we bij het Hardrockcafé. Nu is het regel in Londen dat je de lunch aan tafel gebruikt maar een drankje of snack hoort aan de bar of buiten. Prima om buiten te zitten want het was door de overkapping en de zon die er op stond heerlijk warm op het terras.

Ik bestelde een wijn, een wijn aangelengd met limonade ( tip van de barman) en één portie nachos. Het bedrag wat ik af moest rekenen snapte ik niet helemaal... De barman was ook vrij slecht te verstaan dus het antwoord op mijn vraag had ik ook niet echt begrepen. Een man naast mij aan de bar moest er wel om lachen. Buiten sprak hij ons aan en bleek het een Nederlander te zijn die voor werk een tijdje in Londen woonde. Met hem en zijn collega uit Denemarken hebben we nog even gezellig zitten kletsen. Toen kwam de barman met de schaal Nachos. De schaal kon onmogelijk één portie zijn en hij had onze bestelling gewoon niet goed begrepen. Nu vond ik het niet zo'n punt meer. Het zag er zo goed uit en het smaakte zo heerlijk... We konden het zelfs niet helemaal op zo veel was het !

Van te voren had ik gelezen dat je voor een drankje in de rij moet staan bij het Hardrock café en toen wij vertrokken stond er inderdaad al een rij om binnen te komen. Wij waren er dus echt op het goede moment binnen gestapt. De bijbehorende winkel hebben we trouwens niet bezocht want daar stond toen we aankwamen al een flinke rij.

 photo londenineendag8_zpsb37db3e9.jpg

Vrijwel tegenover het hardrockcafé ligt de ingang van Hydepark dus dat werd ons volgende doel ! Gelukkig had ik er aan gedacht pinda's mee te nemen in mijn handtas. Met dit prachtige weer was het aardig druk in het park maar gelukkig vonden we een rustige plek. Al snel kwamen de eekhoorntjes op de nootjes af. Ze zijn zo leuk !!

 photo londenineendag9_zpsce4a3eb8.jpg

 photo londenineendag10_zpsf4ee59b5.jpg

Daarna pakten we de metro naar Knightbridge want Harrods stond ook nog op Rebecca's lijstje.  Natuurlijk bezochten we de herdenkingsplek van Diana en Jodi Al-Fayed en verder hebben we wat rond gelopen. De dierenafdeling was helaas gesloten. Heel lang zijn we niet in Harrods geweest. Het was ontzettend warm binnen en Rebecca had het na een paar keer verkeerd lopen ( het is een mega groot doolhof daar) wel weer gezien. Met Marjan en de jongens heb ik er vorige keer uren rondgelopen en vond ik het echt meer dan de moeite waard.  

 photo londenineendag11_zpsb0cf9b5a.jpg

Na Harrods wilden we op de metro stappen richting Covent Garden, mijn favoriete plek in Londen ! Helaas mochten we de metro niet in omdat het te druk was. Ik twijfelde even of we een bus zouden pakken of wachten. We besloten toch maar te wachten omdat we anders weer moesten zoeken welke bus we konden pakken.

Na een klein kwartiertje mochten we de metro binnen. Dat bleek een slecht idee... Het was zo druk op het perron en de metro die er aankwam was al propvol. We besloten toch maar in te stappen omdat ik zeker wist dat de volgende metro's hetzelfde zouden zijn. Ik heb echt nog nooit zoiets mee gemaakt. Iedereen zat tegen elkaar aangeplakt, rondom nog geen cm ruimte. In Nederland zou de metro zo echt niet gaan rijden maar acuut ontruimd worden.

 photo londenineendag12_zps994f77b9.jpg

Gelukkig hoefden we maar een paar haltes en is het gelukt er ook weer uit te komen. Dat viel niet mee, zeker toen bleek dat we een lift nodig hadden om boven te komen. Die lift was net zo vol als de metro. Maar Covent Garden heeft ook Rebecca's hart gestolen... Wat een sfeertje hangt daar toch ! Zeker op zaterdagmiddag is het er flink druk en nu was het ook nog eens prachtig weer.

De terrassen waren vol maar we hadden inmiddels wel trek in wat drinken. Gelukkig vonden we een plaatsje binnen bij café Chutney. Een beetje vreemd tentje. Het zag er best leuk uit, Indisch ingericht. Van de jongen die ons hielp mochten we bij de open deur zitten maar al snel werden we door de eigenaresse naar achter gestuurd omdat we alleen iets wilden drinken. Nu was dat geen probleem maar de manier waarop het ging was allerminst gastvrij. Rebecca en ik zaten aan een twee persoons tafeltje maar verder stonden er allemaal vier persoonstafels. Iedereen die binnen kwam of dat nu alleen of met zijn drietjes was moest bij iemand anders aanschuiven en moest even snel snel een bestelling doorgeven. Iedereen zat elkaar een beetje verbluft aan te kijken en de vriendelijke jongen was er duidelijk verlegen mee. Maar goed, geen aanrader als je de keus hebt maar in ons geval een prima plek om even uit te rusten. De 'iets' te dure wijn was heerlijk net als de ijskoffie van Rebecca.

Verder hebben we op Covent Garden genoten van diverse optredens. Vooral bij twee straatartiesten die het hele publiek erbij betrok hebben we heel lang staan kijken. Wat een show gaven zij weg ! En we hebben wat winkeltjes bekeken. Ik wilde nog een leuk kraamcadeautje voor Nathalja, de pasgeboren dochter van Natasja en Ronnie. Bij Harrods hadden we gekeken maar waren we niet geslaagd en Hamley's hebben we helaas niet kunnen vinden. Gelukkig lukte het toch nog bij Eric Snook. We vonden een bordje van Little Miss. Schattig en echt Engels, precies wat we zochten ! 

 photo londenineendag13_zps431bd67f.jpg

We waren van plan op Covent Garden iets te eten maar we zaten nog vol van de Nachos. Vroeger waren er overal eetkraampjes met een kleine hap te vinden maar dat viel nu een beetje tegen. We besloten Covent Garden uit te lopen en daar te zien wat we tegen kwamen. Fish & ships had ik wel leuk gevonden in een gezellige pub maar dat was iets dat we nu net niet tegen kwamen. En toen kwamen we langs de mac Donalds. Daar dus maar wat te eten gehaald en ook twee Iced fruit smoothies besteld. Die zijn zo heerlijk en in Nederland niet verkrijgbaar ! Na het eten besloten we maar alvast richting metro te gaan. We waren inmiddels echt versleten en geen puf om nog echt iets te doen. Bovendien hadden we ook geen idee hoe lang we er precies over zouden doen om bij de bus te komen. Wat als het weer zo druk zou zijn in de metro...

En het was weer net zo druk op het perron en in de metro ! Weer is het gelukt ons in de eerste metro te wurmen die er aan kwam maar Rebecca had wel een vreemde hand in haar jaszak. Gelukkig had ze haar mobiel in haar andere zak en had ze het meteen door. Bij Embankment stapten we uit omdat we nog veel te vroeg waren. Even langs de Starbucks voor een bak koffie was wel lekker voordat we weer in de bus zouden stappen. Daarna stapten we weer in de metro richting Temple. Op tijd waren we bij de bus en om acht uur reden we weer richting Dover.

 photo londenineendag14_zps4c760c35.jpg

Dit keer hadden we gelukkig wat rustiger weer op de boot ! De terugreis verliep vlot. Te vlot want we kwamen om kwart voor vier al aan op Capelse Brug ! Niet leuk als je denkt tegen half zeven aan te komen en je wilt de eerste metro van acht uur pakken.... Er stond een taxi te wachten toen we aankwamen en dus vroeg ik even wat het kostte naar metrostation Vijfsluizen in Schiedam. 'Nou dat is een aardig bedrag !' begon de chauffeur. Naar centraal was al €35 en dit was zeker twee keer zo ver volgens hem. Ik antwoordde dat we dan wel op de eerste metro zouden wachten en hij reed weg.

We liepen naar het metrostation in de hoop dat we daar ergens uit de wind konden liggen. Nou mooi niet...alles afgesloten !! We raakten buiten aan de praat met een jong stel. Later hoorde ik van Rebecca dat ze een taxi hadden besteld maar dat die niet gekomen was en dat ze nu op een nieuwe taxi aan het wachten waren. Oeps...ik had hun taxi natuurlijk 'weggestuurd'!

Gelukkig kwam er op een gegeven moment een illegale taxi aanrijden. Toen die chauffeur zei dat hij ons voor €45 wilde brengen liep ik weg met de woorden dat ik nog maar €20 had en dat we anders wel zouden wachten op de eerste metro. Meteen riep hij dat hij ons wel zou brengen voor dat bedrag. Het bleek echt een aardige gozer. Hij kon de weg naar Vijfsluizen niet vinden maar op een geven moment waren we zo dichtbij huis dat ik ons daar maar heb af laten zetten. De fietsen haalden we later wel op. Voor Rebecca was het wel lekker dat ze nog heel even kon slapen want zij moest diezelfde dag weer aan het werk.

Londen is in ieder geval een groot succes geweest. Oké je bent echt versleten na twee nachten vrijwel geen slaap maar het is echt een aanrader voor zo weinig geld. Volgende maand ga ik op dezelfde manier naar Parijs. Dan met Luuk en mijn (vakantie)vriendinnen met hun zonen. Ik kijk er nu al naar uit !

Reacties

Harriët op 28-02-2014 07:44

Wat leuk zo'saampjes naar Londen, maar idd wel héél vermoeiend denk ik ook. Jullie hebben veel gedaan en gezien. Jammer dat je er niet iets langer was. En lekker veel foto's gemaakt ook. Leuk!

Gelukkig had Rebecca door dat er een vreemde hand in haar zak ging. Ja je bent je spullen zo kwijt in zo'n drukte!

Leuk dat je volgende maand hetzelfde gaat doen naar Parijs!

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Contact opnemen kan via onderstaande button

Welkom !

Welkom op mijn blog. Bloggen doe ik al sinds Januari 2004. Eerst een lange tijd bij weblog ,daarna een tijdje op mijn  eigen site en sinds September 2006 op Punt.nl. Veel lees en kijk plezier !    

 

Wie zijn wij?    

 

Kitty Juf op een basisschool,student Pedagogiek, gek op mijn kinderen, mijn vriend Ewout, Sushi & tapas,feestjes en festivals, reizen, wandelen, internet en schrijven.  

 

Rebecca 3e jaars student aan de Universiteit van Amsterdam, gek op Jeffrey, hockey & pianospelen en op stap gaan.  

 

Luuk 6e klas gymnasium, gek op hockey,de playstation, school en spelletjes doen.  

Categorieën
Link naar mijn reisblog

reacties
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl