Things fall apart so that other things can fall together....
21 februari, de Aya Sofia, Sultan Ahmetmoskee & de Grand Bazaar

De wekker ging alweer vroeg want we wilden op tijd op pad om zoveel mogelijk uit de dag te halen... Toen we naar buiten keken zagen we dat het een mooie dag beloofde te worden. Het zonnetje scheen al !

Ons uitzicht bij daglicht

In de ontbijtzaal stond een zeer uitgebreid ontbijtbuffet klaar. Vers brood, cake, croissantjes maar ook eieren, heel veel verschillende soorten beleg, olijven en fruit.  Alles smaakte overheerlijk !

Toen we daarna nog even naar de kamer liepen waren onze bedden al opgemaakt en onze pyjama's die we onder ons kussen hadden gepropt lagen er nu netjes gevouwen bovenop.

We begonnen bij de Aya Sofia waar we naar toe konden lopen. De Aya Sofia, ook wel Hagia Sofia of Ayasofya genoemd, is een voormalige Christelijk-Orthodoxe kerk die na de verovering door Mehmet II in 1453, veranderd werd in een moskee. Met jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers hoort de Aya Sofia bij de meest bezochte bezienswaardigheden van Istanbul. De eerste 'Aya Sofia' werd gebouwd in het jaar 360 in opdracht van keizer Constantius. Na de verwoesting door een grote brand werd de kerk weer opgebouwd om honderd jaar later nog een keer verwoest te worden tijdens een volksopstand. De bouw van de huidige Aya Sofia duurde vijf jaar, tien maanden en vier dagen ( van 23 februari 532 tot 27 december 537). De 18 meter lange pilaren zijn afkomstig uit de afgebroken tempel van Efese, die als één van de zeven wereldwonderen worden beschouwd. De kerk heeft al vele aardbevingen overleefd.

Over aardbevingen gesproken... Dat Istanbul op een breuklijn ligt was mij bekend maar voordat wij naar Istanbul gingen wist ik niet dat de dreiging van een aardbeving zo groot was ! Maar zowel in mijn boekje over Istanbul, geschreven in 2010, als in recente artikelen op allerlei nieuwssites was te lezen dat het  niet de vraag is of er een zware aardbeving komt in Istanbul maar dat alleen de vraag is wanneer. Eigenlijk hadden ze hem al verwacht. Kinderen leren op school hoe ze moeten reageren en veel mensen in Istanbul slapen met een helm en zaklantaarn naast het bed. Ik las dat hoe dan ook de ravage bij een beving enorm zal zijn en dat veel van de oude gebouwen in Istanbul zo'n zware aardbeving niet zullen doorstaan.

Dit schoot toch wel door mij heen nu wij hier door die prachtige stad liepen en die betoverende gebouwen zagen. Behalve de mensenlevens die deze aardbeving hoe dan ook gaat kosten zouden ook deze gebouwen een ontzettend groot verlies zijn. Daar werd ik toch wel even stil van. Ik hoop zo dat de aardbeving nog heel lang wegblijft zodat Istanbul de tijd krijgt woningen, publieke gebouwen en bezienswaardigheden zo veel mogelijk aardbevingproof te maken.

Rebecca voor de Aya Sofia

Mustafa Kemal Atatürk was een groot voorstander van de scheiding tussen kerk en staat en heeft de moskee in 1934 tot een openbaar gebouw gemaakt. Sindsdien is het een museum. We keken onze ogen uit...wat een prachtig gebouw. De oude, door Mehmet II met wit pleister bedekte mozaïeken, zijn  opnieuw zichtbaar gemaakt. Heel bijzonder om naast al de Arabische geschriften Christelijke iconen terug te vinden.

Wat voelden we onszelf klein en nietig in dat kolossale gebouw.

Vertederend om te zien waren de jonge poesjes in de Aya Sofia die met elkaar aan het spelen waren. Al snel zat ik samen met wat Japanse toeristen op mijn hurken en genoten we van het kleine spul die met de touwtjes van een camerahoesje speelde. Sowieso zie je overal in Istanbul katten en honden op straat. Al is het overduidelijk dat ze op straat leven ze zien er goed verzorgd en doorvoed uit. Op diverse plekken in de stad zagen we schoteltjes staan waar eten op lag.

Na de Aya Sofia liepen we naar de naastgelegen Sultan Ahmet Moskee oftewel de blauwe moskee die er sprookjesachtig bij lag zo in de sneeuw....

Leuk al die sneeuwpoppen die je onderweg tegen kwam !

Waar ik mij in Istanbul over verbaasde was het aantal mensen overal. Ik wist dat Istanbul een druk bevolkte stad was en bijzonder populair bij toeristen maar dat het nu in februari zo druk zou zijn op straat had ik toch niet verwacht. Een beetje zoals op Koninginnedag in Amsterdam zeg maar.

Bij de blauwe Moskee stond een lange rij waar we in gingen staan. Toen we er net stonden zagen we ineens dat we halverwege in de rij waren geschoven. Er was een soort gat in de rij en wij waren daar vanaf een zijstraatje ingegaan. Rebecca wilde al teruglopen maar ik zag dat niemand het eigenlijk was opgevallen en dus zei ik haar te blijven staan. Het zou ons veel tijd schelen en ik vond dat we het wel verdiende met die dag minder om er iets korter over te doen ;-) Een paar Duitsers waren op hetzelfde moment als wij in de rij geschoven en zij kregen de wind van voren van wat mensen die daar al stonden. Uiteindelijk bleven ook zij gewoon in de rij staan.

Waar wij de rij begonnen stond een kraam waar je hoofdoeken en jurken kon lenen. Daarnaast stond een bord met daarop de verboden kleding vermeld. Door een legging en een kort rokje stond een rood kruis getekend. Rebecca had een strakke broek aan maar het was geen legging en hoofddoeken hadden we bij ons dus wij bleven in de rij staan. Toen we na een kwartiertje wachten bij de ingang kwamen en onze schoenen al uit hadden kwam een bewaker naar ons toe die Rebecca de toegang versperde. Hij wees op haar broek en met een boos gezicht gebaarde hij dat we terug moesten. 'Zij kwam er niet in !'

Ik verwisselde mijn wat langere jas met die van Rebecca maar de man vond het nog niet goed. Toen knoopte ik mijn jas bij haar om en ritste de rits dicht. De man keek nog steeds nors maar hij hield ons niet meer tegen. Pfff...hadden we bijna opnieuw in de rij moeten staan ! Een tip voor iedereen die deze moskee bezoekt 'prop voor de zekerheid ook een omslagdoek in je tas.'

 

Sultan Ahmet I was slechts 19 jaar oud toen hij architect Mehmet Aga in 1609 opdracht gaf om de blauwe moskee te laten bouwen. Hij wilde dat deze moskee mooier en hoger zou zijn dan de naastgelegen Aya Sofia. In 1617 was de bouw van de moskee afgerond. Lang heeft hij niet van zijn creatie mogen genieten want hij stierf slechts een jaar na oplevering van zijn meesterwerk. In tegenstelling tot wat je bij het horen van de bijnaam van deze moskee zou denken is deze niet blauw. De binnenkant is gedecoreerd met 20.000 handgeschilderde tegeltjes in de kleuren groen, blauw en roodbruin. De binnenplaats van de moskee is echter wel versierd met opmerkelijk blauwe tegels.

Na ons bezoek aan de Moskee wilden we graag de Grand Bazaar bezoeken. Ook die bleek vlakbij te zijn en met het duidelijke kaartje dat we van Beatrice hadden gekregen liepen we er zo naar toe.

We keken onze ogen uit !! Wat hadden we hier graag uren rondgedoold en voor souvenirtjes geshopt. Een tip die ik op internet had gelezen was om je souvenirtjes aan te schaffen in de smalle straatjes direct achter de Grand Bazaar waar het allemaal veel goedkoper is maar ik moet zeggen dat ik de prijzen hier ook al prima vond. ( En je kan afdingen natuurlijk !) Maar nogmaals, wij hadden te weinig tijd helaas.... Toch waren we er lang genoeg om de sfeer te proeven en het prachtige gebouw te bewonderen dat al tussen 1455 en 1461 gebouwd is.  

De Grand Bazaar is één van de grootste overdekte markten ter wereld met maar liefst zestig straten en ruim vijfduizend winkels. De markt wordt dagelijks bezocht door 250.000 tot 400.000 mensen. Indrukwekkend en betoverend, dat zijn de woorden die in mij opkomen als ik aan de bazaar terug denk. De Oosterse sfeer, de kleuren...

 

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Contact opnemen kan via onderstaande button

Welkom !

Welkom op mijn blog. Bloggen doe ik al sinds Januari 2004. Eerst een lange tijd bij weblog ,daarna een tijdje op mijn  eigen site en sinds September 2006 op Punt.nl. Veel lees en kijk plezier !    

 

Wie zijn wij?    

 

Kitty Juf op een basisschool,student Pedagogiek, gek op mijn kinderen, mijn vriend Ewout, Sushi & tapas,feestjes en festivals, reizen, wandelen, internet en schrijven.  

 

Rebecca 3e jaars student aan de Universiteit van Amsterdam, gek op Jeffrey, hockey & pianospelen en op stap gaan.  

 

Luuk 6e klas gymnasium, gek op hockey,de playstation, school en spelletjes doen.  

Categorieën
Link naar mijn reisblog

reacties
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl