Things fall apart so that other things can fall together....
25 juli 2016, Pyramiden

Om één uur worden we opgehaald bij het hostel en worden we naar de haven van Longyearbyen gebracht. Het steekt wel even dat ik daar de rib-boot voor elf personen zie liggen die we in eerste instantie hadden geboekt maar waarvan de tocht gecanseld is vanwege te weinig deelnemers. In plaats daarvan lopen wij naar de Catamaran Aurora Explorer. 

We boffen met het weer! Het zonnetje schijnt heerlijk. Wel is het ontzettend koud aan boord omdat deze boot heel veel vaart maakt. Op sommige momenten neemt hij gelukkig wat gas terug, wanneer er walvissen te zien en wanneer we de gletsjer naderen.

Walvissen spotten!

En dan komen we aan bij de Nordenskjold gletsjer. Hier worden we toch wel even stil van, wat is dit adembenemend mooi!

De ijsschotsen in het water vind ik ook indrukwekkend... Hier merk je pas goed dat je je in het poolgebied bevindt.

En dan gaan we aan land bij Pyramiden, de verlaten mijnstad waar ik al eerder een reportage van had gezien. Floortje Dessing heeft er in haar programma 'Floortje naar het einde van de wereld' uitgebreid verslag van gedaan en ik was meteen onder de indruk. Voor wie het leuk vindt om de aflevering te bekijken klik dan hier.

Pyramiden sprak meteen tot mijn verbeelding, een spookstad met een bijzondere geschiedenis. Ooit was Pyramiden met zo'n 1000 inwoners de grootste plaats op Spitsbergen. Een Russische nederzetting waar de mensen leefden van de mijnbouw. Op 29 augustus 1996 om 10.22 uur stortte een vliegtuig neer op Spitsbergen waarbij alle inzittenden om het leven kwamen. Alle mensen waren afkomstig uit Pyramiden en Barentszburg. De inkomsten van de  mijnbouw op Pyramiden waren toen al aan het teruglopen en dit ongeluk heeft mede bijgedragen dat de nederzetting twee jaar later gesloten werd.

Er is van alles achtergebleven op Pyramiden. Scholen met boeken en schriftjes op tafel, verdorde planten in potten...het geeft een trieste aanblik.

Op Pyramiden worden we rondgeleid door Dennis ( Of Deniz?) uit Siberië. Natuurlijk hadden wij gehoopt dat we door Aleksandr zouden worden rondgeleid maar dat is helaas niet zo. Dennis blijkt ook erg aardig. Hij vertelt meteen dat er een ijsbeeralarm is op Pyramiden dus dat er een extra man mee gaat met geweer. Twee gewapende mannen moeten ons beschermen bij een eventuele ontmoeting. Natuurlijk kunnen wij daar alleen maar op hopen! Er zijn hier 3000 tot 5000 ijsberen op dit eiland en natuurlijk willen we er dan wel graag eentje zien... :-)

Een paar jaar geleden is het een ijsbeer op Pyramiden trouwens gelukt om het hotel binnen te klimmen door een raam wat hij even daarvoor wist open te breken. Ook in het museum heeft hij toen flink huisgehouden en we zagen daar inderdaad de opgezette dieren die flink gehavend zijn. 

Ik had ons hotel in Longyearbyen al geboekt voordat ik naar excursies had gekeken maar anders had ik er misschien wel over nagedacht om een nachtje op Pyramiden te overnachten. Dat was best leuk geweest denk ik, zeker omdat Dennis op mijn vraag of we de school mochten bekijken antwoordde dat hij mij de school graag zou laten zien als wij in het hotel zouden verblijven. Nu was er geen tijd voor maar hij gaf ook in de avond nog rondleidingen aan gasten.

Er staat ook een flat in Pyramiden waar vroeger veel jonge gezinnen woonden. Nu zijn de ramen van de flat ingenomen door broedende vogels. Men zegt dat het nu soms net lijkt of je de kleine kinderen nog hoort huilen wanneer je de krijsende vogels hoort...

In verschillende gebouwen mogen we ook naar binnen en krijgen daar wat vrije tijd om op eigen houtje rond te lopen. We zien een zwembad, de keuken en kantine, het theater, de bioscoop enz. Ik speel een paar deuntjes op de piano en Luuk laat zich van zijn sportieve kant zien.

Na afloop van de rondleiding drink ik nog een wodka in de bar van het hotel. Niet echt mijn idee van een lekker drankje maar het hoort er natuurlijk bij...

Daarna lopen we naar de boot en varen we terug naar Longyearbyen. Het is zeven uur als we terug zijn en we besluiten een hapje te eten bij het Thaise restaurant. Ook Floortje Dessing heeft bij dit restaurant gegeten en we hadden ons thuis dus al voorgenomen om daar ook een keer een hapje te eten.

Er zijn veel Thaise vrouwen in Longyearbyen. Dit komt omdat veel Noorse mannen die op Spitsbergen wonen naar Thailand zijn gereisd om een Thaise vrouw te trouwen. Vrij logisch dus dat je hier inmiddels ook terecht kan voor een Thaise maaltijd. Nu vind ik het extra leuk om hier Thais te gaan eten omdat Ewout op dit moment in Thailand zit. Er staat in Longyearbyen trouwens een wegwijzer met daarop de afstand tussen Bangkok en Longyearbyen. We zijn op dit moment maar liefst 8378 km van elkaar verwijderd!

Taste of Thai is geen sfeervol restaurant. Het doet meer denken aan een cafetaria. Maar het eten smaakt prima en we worden vriendelijk geholpen.

Die avond maak ik rond een uur of twaalf onderstaande foto's. De eerste foto is gemaakt vanuit ons slaapkamerraam en de tweede is het uitzicht op de berg vanuit de WC op de gang. Het laat goed zien dat er echt geen verschil is tussen de dag en de nacht. Het gaat hier zelfs niet schemeren.  

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Contact opnemen kan via onderstaande button

Welkom !

Welkom op mijn blog. Bloggen doe ik al sinds Januari 2004. Eerst een lange tijd bij weblog ,daarna een tijdje op mijn  eigen site en sinds September 2006 op Punt.nl. Veel lees en kijk plezier !    

 

Wie zijn wij?    

 

Kitty Juf op een basisschool,student Pedagogiek, gek op mijn kinderen, mijn vriend Ewout, Sushi & tapas,feestjes en festivals, reizen, wandelen, internet en schrijven.  

 

Rebecca 3e jaars student aan de Universiteit van Amsterdam, gek op Jeffrey, hockey & pianospelen en op stap gaan.  

 

Luuk 6e klas gymnasium, gek op hockey,de playstation, school en spelletjes doen.  

Categorieën
Link naar mijn reisblog

reacties
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl