Things fall apart so that other things can fall together....
30 juli 2016, het Paleis en Den Norske Opera & Ballet

Vandaag lopen we eerst naar het toeristenbureau om kaartjes te kopen voor het paleis en het operahuis. Het is er weer ontzettend druk. Luuk en ik hebben 20 wachtenden voor ons! En het wordt nog steeds drukker en drukker...  Het is wel heel grappig om de gezichten van de mensen te zien als ze nummer 74 pakken en op het bord zien dat nummer 32 aan de beurt is.

We beginnen bij het Operahuis, de thuishaven van het Noors Nationaal Opera en Ballet. Dit gebouw, voltooid in 2008, ligt aan de Oslofjord en is afgewerkt met Italiaans marmer en graniet. Het lijkt als een ijsberg uit het water op te duiken en vanaf het dak hebben bezoekers een panoramisch zicht op Oslo.

Omdat we iets te vroeg zijn voor de rondleiding kopen we een ijsje en gaan even lekker in het zonnetje zitten.

De rondleiding wordt gegeven door een oud ballerina van het Nationaal ballet. Ze vertelt ontzettend veel en het is echt interessant. We mogen geen foto's maken dus ik kan het verder niet laten zien maar de zaal is prachtig. In de zaal heb je overal goed zicht, waar je ook zit. Er is dan ook geen prijsverschil tussen de kaartjes voor de voorstellingen. De Engelse tekst van de opera of ballet verschijnt op een display bij je stoel. De ruimte waar ze de decors maken is ook erg leuk om te zien!

Het Operahuis is echt een prachtig gebouw! 

Natuurlijk maken we ook een loopje op het bijzondere dak vanaf waar we een mooi uitzicht hebben. Het dak is uiteraard ook zonder kaartje vrij toegankelijk...

Dit kunstwerk dat voor het Operahuis in het water ligt vind ik ook zo prachtig! In Oslo struikel je trouwens haast over de kunst. Overal staan beelden of zijn er tentoonstellingen te bekijken.

We halen eerst even een broodje bij de Subway en eten die lekker buiten op.

Daarna lopen we naar het Koninklijk Paleis. We zijn al heel wat keren langs dit paleis gelopen want het ligt bijna in onze achtertuin maar nu zullen we het ook echt van binnen gaan bekijken. Het paleis is in de eerste helft van de 18e eeuw gebouwd als Noorse verblijfplaats van de Zweeds-Noorse koning Karel III Johan. De Zweeds-Noorse Koninklijke familie heeft het paleis niet veel gebruikt omdat ze niet vaak in Oslo waren. Nadat Noorwegen de personele unie met Zweden had verbroken en er met één Noors staatshoofd werd verder gegaan werd het paleis voor het eerst een permanente verblijfplaats voor de Koninklijke familie.

We zijn iets te vroeg voor de rondleiding maar het is goed toeven in de paleistuin...

De rondleiding wordt gegeven door een jong meisje dat dit erg leuk doet. Je mag overal lopen als je maar nergens aan komt en het meisje vertelt in elke ruimte een uitgebreid verhaal. Fotograferen is ook hier niet toegestaan. Alleen bij de selfiemuur in de hal! Luuk en ik roepen meteen dat we daar echt niet aan gaan beginnen, een selfie voor een muur met foto van de balzaal? Maar aan het eind van de rondleiding besluiten we toch maar een foto te maken. Lekker nep dus maar toch wel leuk ;-) 

Als we bijna klaar zijn met de rondleiding zien we door het raam dat de lucht ineens helemaal donker is en wanneer we naar buiten stappen begint het flink te onweren. We lopen snel terug naar huis, gelukkig ligt ons appartement hier bijna om de hoek.

Voordat we naar boven lopen willen we eerst nog even naar de wasmachineruimte in de kelder kijken. Govert heeft een pasje om daar van de wasmachine gebruik te maken. We proberen de zware metalen deur van de kelder open te krijgen maar dat lukt ons niet. We proberen alle sleutels aan de bos maar krijgen hem niet open. We besluiten eerst maar te gaan eten en daarna nog eens te proberen.

`s Avonds staat er spaghetti op het menu...

Na het eten pakken we weer de lift naar de kelder. Er zitten twee sloten op de deur en we kunnen de sleutels helemaal omdraaien maar hij gaat nog steeds niet open. Op dat moment probeert ineens iemand aan de andere kant het slot open te krijgen wat ook niet lukt. Waarschijnlijk heb ik het bovenste deel nu juist op slot gedraaid. Ik roep:'Sorry but I can't open the door!'

Ik besluit even te wachten in de hoop dat de ander de deur nu kan opendraaien maar er gebeurt niets. Dan besluit ik nog een poging te doen en gaat de deur ineens wel open! In de kelderruimte zien we niemand meer, we snappen er niets van! We lopen even rond maar zien verder geen uitgang. Inmiddels zijn we er wel een beetje lacherig door geworden.

We bekijken de wasmachines en droger. De gebruiksaanwijzing is alleen in het Noors maar we denken dat we er wel uitkomen. Op de laatste dag wil ik graag al het beddengoed en de handdoeken wassen. Dan lopen we terug. We steken de sleutel weer in het slot maar weer gaat de deur niet open. Even schrikken we... een zware metalen deur en geen mobiel bij ons! Gelukkig zijn we er snel achter dat we de sleutel in tegengestelde richting moeten draaien om 'm open te krijgen. Wat een avontuur!

Die avond kijken we weer een aflevering van White Collar op Netflix. Leuk dat we hier in Noorwegen seizoen 6 kunnen kijken. Die is in Nederland nog niet uit maar hier wel! We zijn hier net lang genoeg om het seizoen, dat maar uit 6 afleveringen bestaat, af te kunnen kijken.

Ewout, Benjamin en Noor zijn trouwens weer terug uit Thailand. Ze hebben het heerlijk gehad. Een prachtige reis! Nog een paar dagen en dan zit ook Noorwegen er weer op. Ik vermaak mij prima zo samen met Luuk maar ik vind het toch ook wel een fijn idee dat ik Ewout bijna weer zie, na ruim drieënhalve week!

Slapen lukt deze nacht niet zo heel goed. In het parkje beneden is een feest aan de gang, zo te horen compleet met band. In onze straat zitten en hangen de mensen uit het raam. Ach ik vind het ook wel grappig. Er hangt een leuk sfeertje!

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Contact opnemen kan via onderstaande button

Welkom !

Welkom op mijn blog. Bloggen doe ik al sinds Januari 2004. Eerst een lange tijd bij weblog ,daarna een tijdje op mijn  eigen site en sinds September 2006 op Punt.nl. Veel lees en kijk plezier !    

 

Wie zijn wij?    

 

Kitty Juf op een basisschool,student Pedagogiek, gek op mijn kinderen, mijn vriend Ewout, Sushi & tapas,feestjes en festivals, reizen, wandelen, internet en schrijven.  

 

Rebecca 3e jaars student aan de Universiteit van Amsterdam, gek op Jeffrey, hockey & pianospelen en op stap gaan.  

 

Luuk 6e klas gymnasium, gek op hockey,de playstation, school en spelletjes doen.  

Categorieën
Link naar mijn reisblog

reacties
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl