Things fall apart so that other things can fall together....
september 2016, Monumentendag in Amersfoort

Het tweede weekend van september was het Open Monumentendag en laat het die dag nu ook weer prachtig weer zijn! Nu is er zo ontzettend veel te bekijken in Amersfoort dat we keuzes moesten maken. Die ochtend bekeken we met elkaar de website en kozen een paar monumenten uit die we graag wilden bezoeken.

De Koppelpoort stond bovenaan op ons lijstje dus daar begonnen we. Deze gecombineerde water-en landpoort die onderdeel uitmaakte van de tweede ommuring is gebouwd omstreeks 1400. De waterpoort heeft nog het oorspronkelijke takelmechaniek waarmee het balkenschot, nodig voor het afsluiten van de opening boven het water, op en neer kan worden bewogen. In 1886 is de koppelpoort gerestaureerd. Uit die tijd stammen ook de kantelen. 

De Koppelpoort zelf hadden we natuurlijk al vaker gezien maar binnen waren we nog nooit geweest. Een man vertelde heel veel over de geschiedenis van de poort en deed dat ook erg leuk. Wat ook gaaf was, was dat Ewout, Benjamin en Noor in het rad mochten lopen om op die manier het schot in beweging te brengen.  

Uitzicht op de gracht vanaf de Koppelpoort

Het rad, oftewel de tredmolen met hijsas van de Koppelpoort

De Koppelpoort

Op de Koppelpoort

Mooi plaatje, een vrouw in stijl voor Monumentendag...

Vlakbij de Koppelpoort zit Stadsbrouwerij 'De Drie Ringen' en Ewout stelde voor om daar wat te drinken. Voor deze gelegenheid hadden ze een extra groot terras gemaakt en dat zat al aardig vol. Gelukkig vonden we nog een plekje. Ewout en ik namen een proeverijtje met drie soorten tapbiertjes. Heerlijk!!

Daarna liepen we naar de Dieventoren, ook wel Plompetoren, Gevangentoren of Latijntje genoemd. De toren is onderdeel van de monumentale Muurhuizen en is een rijksmonument. Wanneer de toren gebouwd is weten ze niet precies. Omdat het een vierkante toren betreft (ronde torens waren beter bestand tegen kanonnen) bestaat de mogelijkheid dat de toren al tijdens of na de bouw van de eerste stadsmuur is gebouwd, dus in de 14e eeuw.

De toren wordt voor het eerst genoemd in 1434, toen hij in gebruik werd genomen als tweede stadsgevangenis. Vandaar de naam Dieventoren. Sinds 1978 is de toren het onderkomen van het Gilde der Edele Flumieren, een besloten groep die het cultureel leven in de stad Amersfoort wil bevorderen. Ook hier kregen we weer een hele interessante rondleiding.

De Dieventoren

Zondag hebben we nog een paar muurhuizen bekeken, waaronder die waar nu uitgeverij Deviant is gevestigd. Erg leuk om te zien! We wilden ook graag nog de Onze Lieve Vrouwentoren beklimmen maar helaas waren die rondleidingen voor de hele dag al volgeboekt. Dat moeten we dan nog maar bewaren voor een andere keer.

De rondleiding bij uitgeverij Deviant 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Contact opnemen kan via onderstaande button

Welkom !

Welkom op mijn blog. Bloggen doe ik al sinds Januari 2004. Eerst een lange tijd bij weblog ,daarna een tijdje op mijn  eigen site en sinds September 2006 op Punt.nl. Veel lees en kijk plezier !    

 

Wie zijn wij?    

 

Kitty Juf op een basisschool,student Pedagogiek, gek op mijn kinderen, mijn vriend Ewout, Sushi & tapas,feestjes en festivals, reizen, wandelen, internet en schrijven.  

 

Rebecca 3e jaars student aan de Universiteit van Amsterdam, gek op Jeffrey, hockey & pianospelen en op stap gaan.  

 

Luuk 6e klas gymnasium, gek op hockey,de playstation, school en spelletjes doen.  

Categorieën
Link naar mijn reisblog

reacties
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl